In 2024 kwam Annika binnen bij Patrimonium Barendrecht als trainee via Thuisgeven. “Ik heb de koksopleiding gedaan en daarna twee jaar in de horeca gewerkt. Het was best pittig, maar het onregelmatige leven bleek toch niet bij mij te passen.” Met zo’n specifieke opleiding is het lastig om buiten de horecabranche om een baan te vinden. Tot ze stuitte op het traineeship via Thuisgeven. “In de vacaturetekst lag de nadruk op ontdekken wat je leuk vindt en je verder ontwikkelen zonder specifieke vooropleiding, Dat was precies wat ik nodig had!”
Dat ik geselecteerd werd voelde als een feestje
Ze had zich aangemeld en zat tot haar eigen verbazing bij de zestien mensen die geselecteerd waren voor het traineeship. “Ik werd uitgenodigd om in één middag een soort sollicitatiegesprek te voeren met zeven verschillende corporaties. Waar ben ik aan begonnen, dacht ik nog, en is het wel interessant genoeg wat ik te vertellen heb?” Ze kwam door de eerste èn de tweede ronde heen. ”Ik was verrast dat ik was gekozen want misschien zoeken ze toch iemand die wel een beetje ervaring heeft. Ik kom uit de horeca, dus wat moeten ze met mij? Het voelde echt als een feestje dat ik mocht beginnen aan het traineeship!”
Je leert jezelf goed kennen
Na eerst een half jaar geproefd te hebben van de corporatiebranche bij Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH), kwam ze in september 2024 bij Patrimonium Barendrecht terecht, op de afdeling Algemene zaken. “Ik heb tijdens mijn eerste traineeship wel ontdekt wat mijn sterke eigenschap is. Ik ben communicatief best sterk en dat had ik niet zozeer van mezelf gedacht. Bij WVH heb ik vooral achter de balie gezeten en vragen beantwoord van huurders. Je leert dan wel meteen alle ins en outs van een corporatie.”
Eindelijk gevonden wat ik heel erg leuk vind!
Baliewerkzaamheden en het afhandelen van overlastklachten was niet echt waar haar hart lag. Het werk was te ad hoc voor iemand die erg gestructureerd is en graag procesmatig werkt. Bij Patrimonium kwam ze meelopen op de afdeling Algemene zaken. Dat betekende in het begin vooral meekijken bij personeelszaken, communicatie en de officemanager. “Ik krijg de ruimte om te ontdekken wat ik leuk vind. En dat gaf mij ook het vertrouwen om te zeggen wat ik wil en dat bespreekbaar te maken. De officemanager vertrok toen ik hier net een paar maanden zat en ik vond het leuk om de facilitaire werkzaamheden van haar op me te nemen. Daar krijg ik echt energie van!”.
Omdat de combinatie facilitaire zaken en directiesecretaresse niet optimaal was, zijn een paar maanden later beide taken weer gesplitst in twee functies, namelijk managementassistente en medewerker facilitaire zaken. “Het leukst vind ik de samenwerking met verschillende collega’s en hen ondersteunen bij bijvoorbeeld het organiseren van evenementen of het meedenken over de communicatie.” Begin 2025 kreeg zij de mogelijkheid (en een contract) aangeboden om officieel de functie van medewerker facilitaire zaken te vervullen. Ook die kans greep Annika met beide handen aan. “Op dit moment groei ik in mijn nieuwe functie als medewerker facilitaire zaken. Mijn takenpakket is flink uitgebreid. Zo ben ik preventiemedewerker, houd ik me bezig met het beheren en onderhouden van ons kantoorpand en ondersteun ik bij evenementen en activiteiten voor zowel onze huurders als collega's. Ik heb eindelijk iets gevonden wat ik heel erg leuk vind!”
Traineeship via Thuisgeven
Het mbo-traineeship duurt in totaal anderhalf jaar. In die periode gaat de trainee aan de slag bij verschillende corporaties en ontdekt wat zijn of haar talenten zijn en of werken bij een corporatie iets voor hem of haar is. Naast een vierdaagse werkweek bij verschillende corporaties biedt