Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Huurverhoging 2023

Huurverhoging 2023

Met ingang van 1 juli worden de meeste huren weer verhoogd met maximaal 3,1 procent voor sociale huurwoningen en 4,1 procent voor vrije sectorwoningen. Ook mogen we voor huishoudens met een hoger inkomen een inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren. Per woning kan het bedrag verschillen. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en de huidige huurprijs van de woning.

Huurverhoging sociale huurwoning

De huurprijs van een sociale huurwoning mag met maximaal 3,1 procent stijgen. Gemiddeld vragen wij een huurverhoging van 2,6 procent.
Is uw huidige huurprijs lager dan 70 procent van maximaal redelijke huurprijs die wij wettelijk mogen vragen?
Dan krijgt u een huurverhoging van 3,1 procent.
Is uw huidige huurprijs hoger dan 70 procent van maximaal redelijke huurprijs?
Dan krijgt u een huurverhoging van 1,6 procent.

Meer huurverhoging voor huurders met een hoog middeninkomen of een hoog inkomen

Woont u in een sociale huurwoning en hebt u een hoog middeninkomen of hoog inkomen? Dan mogen we meer huurverhoging voorstellen, namelijk:

  • Maximaal € 50 voor éénpersoonshuishoudens met een inkomen tussen € 48.836 - € 57.573 en meerpersoonshuishoudens met een inkomen € 56.513 - € 76.764.
  • Maximaal € 100 voor éénpersoonshuishoudens met een inkomen hoger dan € 57.573 en meerpersoonshuishoudens met een inkomen hoger dan € 76.764.

Per woning kan het bedrag verschillen. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en de huidige huurprijs van de woning.

Huurverhoging vrije sectorwoning

De huurverhoging voor een vrije sectorwoning bedraagt dit jaar maximaal 4,1%.  

Huurverhoging garages

Voor de garages zien we dit jaar af van indexatie, omdat dit zou leiden tot een extreem hoge huurverhoging van rond de 10 procent. Alle garages krijgen een huurverhoging van 3,1 procent.

Eénmalige huurverlaging

Sommige huurders krijgen een éénmalige huurverlaging per 1 juli. De netto huurprijs wordt verlaagd naar € 575,03. Deze regeling geldt voor huishoudens die op 1 maart 2023 al een zelfstandige woning huren en het inkomen lager is dan 120 procent van het sociaal minimum. Deze huurders ontvangen in mei hierover bericht van Patrimonium.