Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Woningtoewijzing; hoe zit het nu echt?

Publicatiedatum: 28-04-2022

Onjuiste berichtgeving over woningtoewijzing Mr. Lohmanstraat.

Onvolledige of onjuiste berichtgeving in de media over de toewijzing van woningen leidde de afgelopen weken tot een onterecht beeld over hoe de toewijzing in Barendrecht verloopt. Dat is jammer, want wonen gaat ons aan het hart. Zeker nu de woningnood zo hoog is.

Wat is er aan de hand?

In Nederland mag iedereen zich overal vestigen, dat is wettelijk zo geregeld. Is er een schaarste aan woningen? Dan kan een gemeente besluiten dat maximaal 25 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen aan eigen inwoners mag worden toegewezen. In onze Woonnet Rijnmond-regio hebben alle gemeenten, waaronder ook Barendrecht, besloten dat we gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om maximaal 25 procent met voorrang te adverteren aan eigen inwoners. Ook in Barendrecht is de vraag naar woningen groot.  

Patrimonium adverteert 25 procent van alle vrijkomende woningen met voorrang voor Barendrechters. Daarbij maken we maximaal gebruik van de ruimte die er is om met voorrang aan eigen inwoners toe te wijzen. Naast deze groep worden ook woningen aan Barendrechters toegewezen op basis van (lange) inschrijfduur, doorstroom van ouderen uit een grote eengezinswoning naar appartementen en Barendrechters met urgentie. Kortom, niet maar 25 procent van de sociale huurwoningen gaan naar Barendrechters, maar minstens 25 procent van de vrijkomende woningen worden toegewezen aan inwoners uit Barendrecht. Van het eerste woongebouw aan de Mr. Lohmanstraat (31 appartementen) is dit zelfs 50 procent!

Waarom opnieuw adverteren?

Voor het tweede appartementencomplex (31 woningen) wordt ook 25 procent van de woningen met voorrang geadverteerd aan Barendrechters. Op het tweede cluster hebben in eerste instantie veel urgent woningzoekenden gereageerd. Zeker niet allemaal uit Rotterdam-Zuid, zoals ten onrechte gesuggereerd werd in lokale online media.  

We vinden het niet eerlijk als woningzoekenden, op basis van inschrijfduur, helemaal niet meer aan de beurt komen. Daarom hebben we ervoor gekozen om opnieuw te adverteren op Woonnet Rijnmond zodat ook andere woningzoekenden een kans hebben. 

 

Deel deze pagina