Nieuwsbericht
Dirk | "We krijgen nieuwe buren, wat nu?"
Publicatiedatum: 23-11-2016
Een goede buur is beter dan een verre vriend!
Dit gezegde kennen we allemaal. Een goede buur is iemand bij wie je in noodgevallen altijd terecht kunt , maar ook iemand met wie je in het dagelijks leven goed contact hebt. En dat gaat verder dan alleen naar elkaar knikken als je elkaar tegenkomt.
We kunnen nog wel eens klagen over onze buren: een harde radio, de kat die in je tuin poept of een kind dat maar niet ophoudt met gillen. Maar we vergeten dat we zelf misschien ook niet van die prettige buren zijn, want hoe gedraag je je nou als een goede buur?
Hoe maak en onderhoud je contact met je buren?
Stel, je komt er achter dat er nieuwe buren naast je komen wonen. Ze komen in jouw omgeving, wat doe je dan? Dan is het toch normaal dat je je even voorstelt bij de buren. Je kunt dit doen door een voorstelrondje, maar ook door even de hand geven op het moment dat je je buren voor de eerste keer ziet. Dit initiatief kun jij, als bewoner van de straat, nemen om je nieuwe buren welkom te heten en ze alvast een beetje wegwijs te maken in de buurt. Soms stellen nieuwe buren zich zelf voor. Wacht niet op elkaar maar trek gewoon de stoute schoenen aan.
Je hoeft niet iedere keer een praatje te maken. Elkaar gedag zeggen of je hand opsteken is ook een vriendelijk gebaar en is vaak een kleine moeite.
Wat doe je als je je ergert aan je buren?
Dan opeens gaan er dingen veranderen. Je krijgt last van je buren. Ze maken al een tijdje heel veel geluidsoverlast. Je laat het even op zijn beloop omdat je geen zeur wilt zijn. Maar al gauw erger je je groen en geel. Om te voorkomen dat je als een kip zonder kop van wal steekt en helemaal niets bereikt, moet je je goed voorbereiden op het gesprek dat gaat komen. Praat er eerst eens over met buitenstaanders of mij, uw wijkbeheerder.
Kies een geschikt moment om je buren te confronteren met de geluidshinder die je ervaart. Blijf kalm en redelijk en begin niet meteen met het maken van verwijten. Leg rustig uit waar je ze over wilt spreken en waarom jij last hebt van wat zij doen.
Verhef je stem niet, want daardoor kan het gesprek snel uit de hand lopen, en wees zelf ook redelijk. Verdraagzaamheid komt immers van twee kanten. Draag ook oplossingen aan, soms weten bewoners zelf niet dat ze overlast veroorzaken. Een goed gesprek kan dan wonderen doen en uw buren waarderen dat meestal ook.