Nieuwsbericht
Dirk | “Algemene ruimten… wie ruimt wat (dat) op?”
Publicatiedatum: 14-06-2017

Patrimonium verhuurt veel appartementencomplexen met een trappenhuis, trapportaal, galerij, hal of andere algemene ruimten, zoals een gezamenlijke fietsenberging of scootmobielstalling. Kortom, ruimten waar alle bewoners van het gebouw gebruik van maken. Ik, en mijn collega’s, krijgen steeds vaker klachten over vervuiling. Ook als ik mijn ronde door de wijken doe, dan zie ik dat niet altijd de regels worden nageleefd. Jammer, maar soms zijn bewoners ook niet op de hoogte van de richtlijnen voor het gebruik en het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten.
Wat zijn de regels?
In onze Algemene huurvoorwaarden staat beschreven waar huurders zich aan moeten houden. Kortgezegd komt het erop neer dat u als bewoner van een woongebouw zelf verantwoordelijk bent voor het opruimen en schoonhouden van de algemene ruimten. Maar ook dat u de ruimten gebruikt waarvoor het bedoeld is.
Soms staat een gemeenschappelijke fietsenberging er rommelig bij: er liggen spullen die er niet horen, zoals inboedel, zwerfvuil of vuilniszakken. En dat terwijl zo’n berging alleen voor fietsen, en eventueel scootmobielen bedoeld is, niet als (vuil)opslagplaats. Houd uw gebouw schoon en gezellig, het is toch ook een beetje uw visitekaartje. U kunt bijvoorbeeld met uw buren afspraken maken over het schoonmaken.
Schoon èn veilig
Het is ook wel eens voorgekomen dat ik over een stukje galerij liep, dat helemaal groen geworden was. Dat is gevaarlijk, want bij regen wordt het dan spekglad. Je moet er niet aan denken dat je dan uitglijdt, met alle ellende van dien. En dat terwijl het schoonmaken zo gebeurd is: een beetje neutrale groene zeep, een bezem erop en de groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. En het is nog milieuvriendelijk ook!
Het is belangrijk dat u overal vrij door kunt lopen en er geen spullen of planten in de weg staan of hangen. Om makkelijk met een kinderwagen, rolstoel of rollator te kunnen lopen, moet het looppad minimaal 1.20 meter in de breedte vrij zijn. En in noodgevallen kunnen ambulancemedewerkers er dan ook nog met een brancard langs. Uiteraard moeten ook de vluchtwegen, portalen en de hal altijd vrij zijn. Want als er brand uitbreekt wilt u toch niet ook uw benen breken over de plantjes voor de trap of de fiets in de hal.
Schoonmaakcontract
Voor een aantal gebouwen hebben we een schoonmaakcontract afgesloten met een schoonmaakbedrijf voor de entree (inclusief ramen), het trappenhuis, de fietsenbergingsgangen en de lift. U betaalt hier dan servicekosten voor. In uw huurovereenkomst staat vermeld of u servicekosten betaalt en welke diensten hiervoor worden uitgevoerd. U kunt dit online nakijken via onze website op Mijn Thuis onder Huurprijsopbouw. Ook hangt er dan vaak een schoonmaakprogramma in de hal of op het memobord. Hangt het er niet en zou dat wel moeten? Dan kan ik alsnog het programma opnieuw ophangen op een zichtbare plaats. Maar ook hierbij geldt dat huurders zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de galerijen en het opgeruimd houden van de gemeenschappelijke ruimten.