Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Bewoners geven buren tips over groen

Publicatiedatum: 17-08-2023

Bert en Michou uit de Fruitbuurt adviseren met plezier

Het onderhoud in de Fruitbuurt is gestart. Soms moeten bewoners bomen of planten verplaatsen zodat er plaats is voor bijvoorbeeld de steiger. Maar hoe doe je dat als je geen groene vingers hebt? Bewoners Michou Jacquemin en Bert Groeneveld geven hun buren graag advies.

Michou woont 16 jaar in de Fruitbuurt en Bert 10 jaar. Beide heren hebben een passie voor groen en de natuur. Michou: “Mijn vader had een boerderij met veel land. Als kind was ik altijd al bezig in de moestuin. Nu ik niet meer kan werken, ben ik vrijwilliger bij Natuurgoed Ziedewij.” Bert: “Ik werk 14 jaar als hovenier, maar groen is ook mijn hobby.”

Buren advies geven
Michou en Bert zijn allebei lid van de klankbordgroep, de bewoners die meedenken met Patrimonium over het onderhoud. Daar ontstond het idee om bewoners te adviseren over het groen in de tuin. Bert: “Iemand zei dat hij een eik in de tuin heeft en vroeg zich af wat daarmee ging gebeuren.” Michou: “Toen bedachten we dat misschien meer mensen dit soort vragen hebben. Omdat wij de ervaring hebben, kunnen we bewoners adviseren. Voor het onderhoud moeten bewoners soms planten of bomen snoeien of verplaatsen. Dat moet je goed doen én op het juiste moment. En het is per plant verschillend.” Bert: “Bewoners die waarde hechten aan groen zijn bezorgd. Zo kreeg ik al een mailtje van ERA Contour over een buurvrouw op leeftijd. Zij maakte zich zorgen over haar planten. Dan ga ik graag langs.” De heren maken wel duidelijk dat zij niet de tuinen bij bewoners in de Fruitbuurt gaan onderhouden. “Wij geven advies en tips over het snoeien en verplaatsen en wanneer ze dat het beste kunnen doen. Bewoners kunnen daarna zelf aan de slag. Wij bieden alleen onze kennis aan. Anders houden wij geen vrije tijd meer over”, legt Bert uit.

Tegels eruit
Michou vindt het jammer dat mensen steeds meer tegels in de tuin hebben. “Dat is veel warmer. Je kunt beter kiezen voor planten en struiken in de tuin.” Bert is het helemaal met hem eens. “Veel groen in de tuin geeft verkoeling, het ziet er een stuk gezelliger uit en het is goed voor de bijen.” Omdat de temperaturen steeds hoger worden, adviseren de heren planten te kiezen die goed tegen hitte kunnen. En een boom houdt vocht vast en biedt schaduw wat prettig is in de zomer. “Dus haal wat tegels uit de tuin en vergroen de tuin”, besluiten de heren.

 

Deel deze pagina